starten-met-stemacteren
Tips

Welke soorten microfoons zijn er?

Als stemacteur heb je te maken met microfoons. Je hoeft niet alle technische details te kennen om goede audio op te kunnen nemen. Wél is het handig om wat basiskennis over microfoons te hebben. Welke soorten microfoons zijn er, wat zijn de voor- en nadelen en hoe gebruik je ze?

De 3 meest gebruikte soorten microfoons

Wanneer je van je stem je carrière wilt maken zijn er drie soorten microfoons waar je voornamelijk mee te maken zult hebben.

Dynamische microfoon

Een dynamische microfoon werkt met een vliesje en een spoel. Deze bewegen mee op de golven van je stemgeluid, waardoor er een audiosignaal ontstaat. 

Dit type microfoon is minder gevoelig dan een condensator microfoon. Als je zachte geluiden wilt opnemen is een dynamische microfoon minder geschikt.

>Het grote voordeel is dat ze minder omgevingsgeluiden opvangen waardoor dit de beste optie is om te gebruiken op een podium. Een dynamische microfoon is erg stevig en draadloos te gebruiken. Laat je ‘m per ongeluk vallen? Dan is de kans groot dat ie het nog doet. 

Je gebruikt een dynamische microfoon het beste door er recht en dichtbij in te spreken. Dan vangt de microfoon het beste geluid op. Houd je de microfoon verder weg? Dan zal het geluid minder goed klinken.

dynamische-microfoon

Condensator microfoon

Deze microfoon gebruikt een condensator om geluid op te nemen. Door luchtdrukveranderingen kan de condensatormicrofoon geluidsgolven detecteren en opnemen. Dit maakt deze microfoon veel gevoeliger dan de dynamische variant. De verschillen tussen harde en zachte geluiden worden veel beter opgevangen. Bij het opnemen van zachte geluiden krijg je minder ruis.

Dit type microfoon wordt veel gebruikt voor voice-overs, maar ook het inspreken van audioboeken en animatiefilms.

Omdat deze microfoon zo gevoelig is zit er bijna altijd een shockmount omheen wat trillingen en stoten opvangt. Het grote nadeel is dan ook dat de condensatormicrofoon erg kwetsbaar is. Valt deze microfoon of krijgt het een harde stoot? Dan is de kans groot dat ie kapot is. 

Tip: wil je een tweedehandse condensatormicrofoon overnemen? Test ‘m altijd voor je de microfoon daadwerkelijk koopt om zeker te zijn van goed geluid.

Een nadeel van de condensatormicrofoon is dat het gebruik maakt van fantoomvoeding. Dit betekent dat je ook bijna altijd een mengtafel of een externe geluidskaart nodig hebt om de microfoon te voeden met lage spanning.

Je spreekt een condensatormicrofoon altijd vanaf de voorkant in, op zo’n 20-30 centimeter afstand. Op de voorzijde van de condensatormicrofoon staat het logo zodat je weet welke kant de voorkant is.

condensator-microfoon

USB microfoon

Een USB-microfoon kan een dynamische, maar ook een condensatormicrofoon zijn. Het grote voordeel is dat je de microfoon rechtstreeks op je laptop kunt aansluiten. Hierdoor heb je geen mengtafel of geluidskaart nodig. Dit maakt dit type microfoon een populaire keuze om mee te nemen naar iedere locatie.

Ook staat de USB -microfoon op een standaard en kun je er een hoofdtelefoon op aansluiten. Het is de perfecte microfoon om te gebruiken als je regelmatig remote werkt. Er zijn veel stemacteurs die hun apparatuur altijd bij zich hebben in het geval van een spoedklus.

Een USB-microfoon is erg geschikt als je net begint als stemacteur. Ze zijn goed betaalbaar en eenvoudig in gebruik. Een nadeel is dat er beperkte keuze is, en de kwaliteit wat minder is dan het geluid dat een condensatormicrofoon opneemt.

usb-microfoon